Tvätta ryamatta - möbelrent

Tvätta Ryamatta

5 rengöringstips för ryamatta

  • Rengör mattan regelbundet med dammsugning, piskning och skakning.
  • Ta bort fläckar och spill med en gång, låt det inte torka in!
  • Låt inte mattan vara blöt eller fuktig under lång tid, torka mattan tex. med en hårtork utan värme om du blött ner den.
  • Gå inte med svarta fuktiga strumpor på mattan eftersom de kan färga av sig.
  • Impregnera mattan regelbundet.

Vill du boka professionell mattvätt?
Kontakta oss så hjälper vi dig.

MöbelRent är specialicerade på tvätt och rengöring av ryamattor. Vi utför arbetet på plats hemma hos dig så du slipper frak och långa väntetider! Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Contact banner icon

Skötselråd och rengöring av ryamatta

Piska och rengör ryamattan med en kraftfull dammsugare regelbundet, det är väldigt viktigt eftersom mycket smutts döljer dig i botten av mattan mellan trådarna. Att vända på mattan och piska mattans baksida är också att rekommendera. För att undvika fläckar på en vit ryamatta kan du impregnera din matta någon gång per år, detta gör det lättare att ta bort fläckar som uppkommer.

Tvätta ryamatta själv hemma

Att tvätta en ryamatta själv hemma utan speciella redskap kan vara svårt. Eftersom ryamattor oftast har en lång och tjock lugg är det inte lätt att rengöra en ryamatta på djupet. Även med dagens kraftfulla dammsugare är det trixigt att komma åt den smuts som samlas i botten på ryamattan. Du som vill tvätta en ryamatta själv behöver tänka på vissa saker för att inte riskera att skada eller rent av förstöra mattan. Nedan ger vi dig några tipps på hur man rengöra en ryamatta och minimerar risken för skador i samband med tvätt av ryamatta.

Att tänka på före tvätt av ryamatta

Kontrollera tvättråd på mattan

Kontrollera mattans tvättråd innan du själv utför någon form av tvätt på mattan. Vissa mattor är väldigt känsliga och kan bli förstörda om du inte har den kunskap som krävs för att utföra mattvätten på rätt sett. Känner du dig osäker på hur mattan skall tvättas är det säkrast att anlita ett företag som utför professionell mattvätt.

Anlita ett företag som utför mattvätt

Med en professionell mattvättmaskin är det en enkel match att rengöra en ryamatta på djupet, problemet är bara att de flesta inte har tillgång till den sortens utrustning. Eftersom inget tvätteri kan lämna en garanti på att alla fläckar försvinner är det viktigt att företaget du anlitar har många goda recensioner och kan visa upp resultat från tidigare utförda arbeten. En seriös kemtvätt av mattor skall altid innefattas av en ansvarsförsäkring som garanterar att mattan inte tar skada i samband med tvätten.

Du kan boka mattvätt i ditt hem eller lämna matta till kemtvätt.

Tvätta ryamatta i snö – Klassiskt husknep för tvätt av ryamatta

Att rengöra mattan i snö är ett av de äldsta tvättmetoderna som fortfarande används flitigt. Tänk på att det inte för vara blötsnö eftersom mattan då blir för blöt och kan vara svår att torka. Detta är en skonsam tvätt som är miljövänlig och lämnar matan med en känsla av fräschhet, det tar dock inte bort fläckar från mattan.

Tvätta ryamatta med högtryckstvätt – Rekommenderas inte

Det är inte att rekommendera att tvätta ryamatta med högtryckstvätt. Eftersom mattan blir genomblöt och torktiden väldigt lång innebär det att du får en ryamatta som luktar illa, i värsta falla kan medföra att mattan möglar.  Att tvätta en vit ryamatta med högtryckstvätt kan också göra att du får en gulaktig och missfärgad matta, eftersom det smutsiga vattnet inte sugs ur efter tvätt.

Tips på att ta bort en fläck på ryamatta

Vissa mattor är väldigt känsliga och kan bli förstörda om du använder fel slags fläckborttagningsmedel. De flesta mattor tar ingen skada av att man försiktigt tar bort en fläck med ljummet vatten och diskmedel. Viktigt är att först suga upp så mycket vätskan som möjligt med tex. en vit handduk för att undvika onödig spridning av fläcken. kontrollera mattans tvättråd innan du försöker ta bort fläckar på en ryamatta.

Fläckborttagning ryamatta – Såhär gör du, steg för steg

1. Vänta inte, ta itu med fläcken så snart som möjligt. Oavsett om du anlitar ett tvätteri för att tvätta din matta eller om du vill försöka själv är det bra att inte vänta för länge. Det är svårare att ta bort en fläck som suttit länge.

2.  Förhindra att fläcken sprider sig genom att lägga en trasa på fläcken för att suga upp överflödig vätska. Undvik att skrubba och gnugga på fläcken, detta sprider fläcken!

3.  Använd så lite rengöringsmedel som möjligt. Undvik starka medel när du rengör din ryamatta, välj istället diskmedel och vatten. Starka rengöringsmedel kan göra att fläcken kapslas in och fastnar.  Arbeta fläcken utifrån och in, börja aldrig mitt i fläcken.

4. Torka ryamattan noga för att undvika att mattan möglar. En matta som är genomblöt och tar lång tid att torka kan börja mögla och lukta illa. För att påskynda torkningen han du använda en hårtork och försiktigt  (utan värme).

Vi hjälper dig gärna, kontakta oss via Telefon: 010-207 07 06  eller Boka mattvätt online.